Case study: Zachráňme gastro! Od politického nesúhlasu až k zníženiu DPH
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/03/Zachranme-Gastro.jpg)
Východisková situácia
Protipandemické opatrenia zapríčinili, že reštaurácie boli od marca 2020 zatvorené viac ako 400 dní.
Vládna pomoc bola pomalá, byrokratická a diskriminačná. Riešením pre veľkú časť gastroscény bolo zníženie DPH pre reštauračné služby podobne, ako to bolo v okolitých krajinách. Väčšina politikov na začiatku pandémie ignorovala výzvy gastrosektora o zavedenie takejto výhody.
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/02/obrazok-1.png)
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/02/obrazok-2.png)
Zadanie
Meškajúca a nedostatočná pomoc, znížený dopyt po reštauračných službách a počas lockdownov uzamknutá krajina približovala (asi) všetky gastropodniky ku krachu. Našou úlohou preto bolo presvedčiť novinárov, verejnosť, ale najmä politikov o odôvodnenosti požiadavky na zníženie DPH. Náš klient Medusa okolo seba zhromaždil stovky slovenských reštaurácií v iniciatíve Zachráňme gastro!, aby ich hlas v čase pandémie bolo počuť.
Realizácia
V rámci našej takmer dvojročnej kampane sme využili viaceré nástroje PR komunikácie, ktorými sme vysvetľovali odôvodnenosť požiadavky zníženia DPH pre gastrosektor. Zorganizovali, napísali a vybavili sme pre klienta:
2 tlačové besedy, na ktorých sme osobne vysvetľovali novinárom naše pozície;
8 tlačových správ, ktorými sme promptne reagovali na aktuálne dianie;
42 mediálnych podnetov, kde sme podrobnejšie vysvetlili to, čo médiá zaujímalo.
Vďaka čomu sme dosiahli:
928 zmienok v médiách v hodnote 428 000 €.
Veľmi úspešná bola nami vytvorená mapa, ktorá plasticky ukázala, že DPH na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ neprimerane vysoká a jej zníženie je plne odôvodnené.
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/02/obrazok-4.png)
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/02/obrazok-3.png)
Reštaurácie sa mohli pridať do iniciatívy
V rámci realizácie bola vytvorená možnosť byť súčasťou iniciatívy Zachráňme gastro!, ktorú využilo až 775 reštaurácií, barov, kaviarní i hotelov. Médiá získali ľahkú možnosť získavania respondentov a s vďaka iniciatíve sme dokázali sprostredkovať desiatky ďalších rozhovorov či reakcií od majiteľov zúčastnených prevádzok.
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/02/obrazok-5.png)
Ako to dopadlo? DPH je znížená!
Na Mikuláša, 6. 12. 2022, bola Národnou radou Slovenskej republiky daň z pridanej hodnoty pre reštaurácie znížená z 20 na 10 %.
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/02/obrazok-6.png)
![](https://www.event2all.sk/wp-content/uploads/2022/12/e2all-gastro-2.png)