Case study: Zachráňme gastro! Od politického nesúhlasu až k zníženiu DPH

Východisková situácia
Protipandemické opatrenia zapríčinili, že reštaurácie boli od marca 2020 zatvorené viac ako 400 dní.
Vládna pomoc bola pomalá, byrokratická a diskriminačná. Riešením pre veľkú časť gastroscény bolo zníženie DPH pre reštauračné služby podobne, ako to bolo v okolitých krajinách. Väčšina politikov na začiatku pandémie ignorovala výzvy gastrosektora o zavedenie takejto výhody.


Zadanie
Meškajúca a nedostatočná pomoc, znížený dopyt po reštauračných službách a počas lockdownov uzamknutá krajina približovala (asi) všetky gastropodniky ku krachu. Našou úlohou preto bolo presvedčiť novinárov, verejnosť, ale najmä politikov o odôvodnenosti požiadavky na zníženie DPH. Náš klient Medusa okolo seba zhromaždil stovky slovenských reštaurácií v iniciatíve Zachráňme gastro!, aby ich hlas v čase pandémie bolo počuť.
Realizácia
V rámci našej takmer dvojročnej kampane sme využili viaceré nástroje PR komunikácie, ktorými sme vysvetľovali odôvodnenosť požiadavky zníženia DPH pre gastrosektor. Zorganizovali, napísali a vybavili sme pre klienta:
2 tlačové besedy, na ktorých sme osobne vysvetľovali novinárom naše pozície;
8 tlačových správ, ktorými sme promptne reagovali na aktuálne dianie;
42 mediálnych podnetov, kde sme podrobnejšie vysvetlili to, čo médiá zaujímalo.
Vďaka čomu sme dosiahli:
928 zmienok v médiách v hodnote 428 000 €.
Veľmi úspešná bola nami vytvorená mapa, ktorá plasticky ukázala, že DPH na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ neprimerane vysoká a jej zníženie je plne odôvodnené.


Reštaurácie sa mohli pridať do iniciatívy
V rámci realizácie bola vytvorená možnosť byť súčasťou iniciatívy Zachráňme gastro!, ktorú využilo až 775 reštaurácií, barov, kaviarní i hotelov. Médiá získali ľahkú možnosť získavania respondentov a s vďaka iniciatíve sme dokázali sprostredkovať desiatky ďalších rozhovorov či reakcií od majiteľov zúčastnených prevádzok.

Ako to dopadlo? DPH je znížená!
Na Mikuláša, 6. 12. 2022, bola Národnou radou Slovenskej republiky daň z pridanej hodnoty pre reštaurácie znížená z 20 na 10 %.

